Personskade og erstatningsansvar

Personskade og erstatningsansvar

21. august 2018 af Advokat Lars Søndergaard

Almindeligvis er det en forudsætning for at få erstatning, at der er en erstatningsansvarlig. Hvis man ser bort fra sager med særlige ansvarsregler, skal den erstatningsansvarlige have gjort noget ansvarspådragende eller være skyld i ansvarspådragende undladelser.
Det afhænger af et skøn, om en handling eller undladelse er så uforsvarlig, at det medfører erstatningsansvar.
For nylig faldt der dom i et par sager, som illustrerer, hvad der er ansvarspådragende.
En kvinde snublede på en parkeringsplads i den mørke årstid over en metalkant, der stak lidt op. Dens funktion var at holde på asfalten på et sted med niveauforskel.
Retten fandt, at der en særlig risiko for fald, og at der derfor var erstatningsansvar. Det spillede en væsentlig rolle, at der på en parkeringsplads måtte forventes færdsel af gående.
I en anden sag trådte en mand ind i en glasdør og fik alvorlige skader på grund af snitsår på kroppen fra splintret glas.
Retten fandt, at det butikscenter, hvor ulykken var sket, havde erstatningsansvar, fordi glasset ikke var sikret mod skarpe splinter. Der findes udførlige regler for sikring af glas, og de var ikke overholdt.
I begge sager var der varige mén og betydelige erstatningskrav. Ud over erstatning fra den erstatningsansvarlige betales der erstatning fra en eventuel ulykkesforsikring.
Spørgsmål og anmodning om assistance i erstatningssager kan rettes til advokat Lars Søndergaard.

Indgang til advokat Lars Søndergaard

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte mig, og aftale et uforpligtende møde.